09 veebruar 2011

Kas raha teeb õnnelikuks?

veidi segane ja mõtetu jutt aga noh, vahest võib ju kirjutada ka! ->

Tegelikult tuleks vist üldse välja mõelda, mis on õnn ja kuidas oleks selle definitsioon!? Ei ürita siin seda välja mõelda vaid panen kirja mõned mõtisklused.
Ilmselt on ühe inimese õnn, teise inimese õnnetus - nagu on olemas energia jäävuse seadus? Peaks olema ka õnne jäävuse seadus aga jälle, mis oleks selle definitsioon?
Samas võib ühe inimese õnn mõjuda ka teist inimest õnnelikuks tegevalt. Kas siis on olemas ka kaks inimest kes on õnnetud või üks eriliselt õnnetu???
Küsimusi on palju ja vastuseid samuti. Inimloomuses leidub palju uudishimu, seetõttu on ja jääb küsimusi rohkem kui vastuseid. Ma ei üritagi leida vastuseid vaid pigem tõstatada uusi küsimusi.
Et asja mitte liiga keeruliseks ajada võiks välja pakkuda mõned väited.

Raha teeb õnnelikuks!
Aga mis põhjusel saab seda väita, mis on plussideks?
esiteks: Saad palka - palgapäeval oled õnnelik, eriti just siis kui raha arvele tuleb - telefon teeb piiks-piiks ja eurod olemas! Ega me siis väga õnnetud ei ole, on nii?
teiseks: Võidad loteriil ja ohh seda rõõmu! Tahaks kohe kõigi ees kiidelda oma õnnega!
kolmandaks: Kui sul on raha, saad süüa osta ja täis kõhu ning hea une. selle tagajärjel oled ju õnnelik?!
neljandaks: kui oled töötu ja raha pole ning leiad töö, kas oled õnnelik selle pärast, et saad tööd teha või sellepärast, et loodad ka palka saada ja raha? ilmselt on olulisem siiski raha, et ära elada!
Aga miinused?:
esiteks: kui raha pole, oled mures ja stressis oma igapäevase toidu, elamise pärast ning oled üsna õnnetu?!
teiseks: Kaotad töö, kas muretsed selle pärast, et ei saa enam tööd teha või sellepärast, et kaotasid sissetuleku ja võimaluse end ning oma pereliikmeid ülal pidada? ilmselgelt oled väga õnnetu ja pigem siiski raha puudumise pärast!

Kindlasti on õnneks ka palju muid põhjuseid aga praeguse juttu keskseks põhjuseks on just, kas raha teeb või ei tee õnnelikuks. Hetkel tundub, et teeb. Samas on kindlasti palju tegureid, mis seda õnnelik olemist mõjutavad. Samas täielikult õnnelikuks olemise üks osis on see kindlasti. Sa ei saa olla täielikult õnnelik, kui sa pole kindlustatud ja selle tagajärjel rahulolev. võib olla ajutisi õnnemomente aga mitte jäävaid, sest raha puudumine segab seda. Kui hakata välja tooma ka neid teisi õnneks vajalikke põhjuseid, siis ilmselt võikski siin kirjutama jääda. sellel teemal võiks argumenteerida lõpmatuseni ning ilmselt nii palju kui on olemas inimesi, nii palju on ka arvamusi. Ma ei üritagi siin kirjutises leida täiuslikku tõde, mis igaühele sobiks. vaid mõned uitmõtted sai kirja pandud...

lõpetuseks paneks lauale hoopis järgneva kokkuvõtte, mida võiks elus järgida :P
"Kes on ise õnnelik, teeb ka teised õnnelikuks ning need teised mõjutavad omakorda sind, tekib ring mida ei tohi lasta lõhkuda! Olgem kõik rikkad! Ärge olge kadedad ega kurjad teiste vastu vaid hoolivad ning õnnelikud! Leidkem tibake õnne ka kaaslaste õnnest ning jagamem seda edasigi!"

3 kommentaari:

  1. Raha ei tee õnnelikuks, raha on kõigest vahend. Vahend millele? See on küsimus.

    VastaKustuta
  2. Üks juhtnöör veel: kui tugevast õnnetundest hakkab õnn üldse pihta?

    VastaKustuta
  3. mõnes mõttes on elus kõik asjad kahe otsaga:
    raha on vahend õnneni jõudmiseks. õnneks on vaja ilmselt palju vahendeid ja nende koosmõju teeb õnnelikuks.
    samas jah, kuidas mõõta? samas igale inimesele on vaja erinevat kogust vahendeid, ja nende õnnepiir võib olla erinev.
    Aga mingi definitsioon võiks ju õnnelik olemisel olla?
    raha puhul on tegelikult asi keerulisem: raha on materiaalne asi, samas ei ole ka. ma võin kuid läbi saada, ilma sentigi käes hoidmata, ometi mingit "teoreetilist" summat kuskil pangas omades... Tegelikult on raha asendanud jumala, usk aitab inimestel mööda saada rasketest hetkedest. Kui raha on jumal, siis kas see aitab mööda saada?
    nagu ikka, küsimusi rohkem kui vastuseid :D:P

    VastaKustuta