02 veebruar 2011

tundub et põhieesmärk saab sel aastal olema Tallinna maraton

ehk siis väikesed tagasilöögid on natike vormi kihva keerand ja Riia Maratoniks heasse vormi enam ei jõua. hooaja põhieesmärk nihkub Tallinna Maratoni peale ja Riiga lähen läbi jooksma rada ja tutvuma sellega ning kohaliku eluoluga.
See on see, et suht ohtlik on suurema mahu pealt kiiremaid trenne hakata tegema - kiirus ja vastupidavus on head aga lihased pole valmis veel kiiremaks jooksuks.

et siis tagantjärgi analüüsides lausa neli põhjust:
1. kiiremaid jookse oli ju vähemalt korra nädalas olnud aga seekord olid veel kiiremad kiirendused. lihas polnud valmis. Õnneks ainult kerge lihase venitus, mitte midagi väga hullu.
2. sisehallis välimine jalg saab lisaks suurema koormuse
3. Sisehallis suure rahva vahel põigeldes sai tehtud tihtipeale ootamatuid liigutusi, mis ei mõjunud mitte hästi.
4. enamus jooksud lindil, kus kasutatakse veidi erinevaid lihaseid ja koormus lihastele teistsugune, kergem.

järeldused -
1. enamus ja olulisemaid põhjusi on tingitud vähesest trennist "normaalselt" joostes. Peab hakkama rohkem jooksma hallis, lindi asemel. Samas eelmisest aastast meeles, et see põhjustas hoopis teised jamad, nii et seda peab väga ettevaatlikult alustama ja liialdada ei tohi.
2. Sulaks see lumi rutem ära - saab viimaks õues kiiremaid jookse teha.
3. Peab suurendama peale jooksu tehtavate täiskiirusel kiirenduste (10-12x 100-150m strades) osa taapisi vähemalt 3-4-5korrani nädalas, et jalg harjuks kiirustega. ja ka halliga. sai ainult 1x nädalas siiani tehtud. ja veidi jõutrenni lisaks.
4. See nädal ja vb ka järgmine asendan plaanis kiiremad kiirendused tempokrosside ja cruise intervallidega.

Mis siis tegelikult vahepeal tehtud/juhtunud on:
sai paar nädalat tagasi esimest korda kiiremaid liigutusi tehtud hallis ja reie lähendajalihas jäi veidi valusaks, lõpetasin küll koheselt jooksu aga veidi valus oli ikka. Ütleme nii, et joosta laskis aga aeglaselt, siis ei olnud valus. Kõndida oli täiesti ok. Sai siiski tehtud 4,5päevase jooksupausi, et lasta rahulikult paraneda "asjal" ja ravida. Siis sai alustatud jälle kergemate jooksudega ning täitsa kannatas joosta, ei olnud valus. Kiiremaid liigutusi küll ei teinud. See laupäev üritasin veidi (mitte liiga kiirelt) kiiremalt joosta ja valu tuli tagasi nii et pühapäeval puhkasin sellest. Nüüd lähemad paar nädalat asendan kiired trennid kergete tempokrossidega ja siis alustan väga ettevaatlikult kiiremate liigutustega.

Selle 4-5 päevaga langes jooksuvorm 40-50sek/1km peale. mix nii ja mis teha, et endine vorm tagasi saada:
1. nende päevadega tõusis kehakaal 4-5kg, mis minu puhul teeb ca 18-23sek/km peale aeglasemaks tempo. Peab vist väikse dieedi ette võtma, nagunii oli plaanis ennem maratoni jaoks süsivesikute laadimist. nüüd siis paratamatu :D
2. tempokrossidega lükkan kiirust tasapisi jälle õiges suunas tagasi. Lihas peab tempoga uuesti harjuma. 1-2nädalat läheb endise seisu taastamiseks.
3. minu puhul on teada fakt, et asjad ei toimi nii nagu tavalistel inimestel - kui on kasvõi üks puhkepäev vahel, siis järgmistel päevadel joosta ei jaksa. rohkematest päevadest rääkimata, vorm kaob nagu laksust. Kui on tugev või pikk trenn eelneval päeval, siis järgmisel lausa lendan. Nii et peab palju jooksma, et kiirus paraneks jälle :P.

Lõpetuseks:
Tegelt pole asi üldse nii hull, lihtsalt parem puhata ning ravida kui haigena joosta ja kannatada. Ei olnud see venitus/valu tegelikult nii suur. Lihtsalt mõjus kehvalt see puhkus vormile ja kehakaalule. Küll enesetunde ka korda saab!

Kokku kogunes jaanuaris selle pausi tõttu ainult 713,2km jooksu. Nii vähe pole ammu jooksnud :D

12 kommentaari:

  1. Minu arvates on tegu selgelt ületreeningutega. 700km kuus? Mul sai jaanuari lõpuks terve uue hooaja peale 1000 km kokku.

    Ma võin kihla vedada, et 700 km kuus joostes pole mitte kellegi jalgades enam kergust. Siit ka hädad.
    Tempolangus pole samuti normaalne. Minu arvates tähendab see seda, et organism on pidevalt kurnatuse piiril.

    Hüva nõu korras soovitaks ma kilometraažist lahti öelda ning üleüldist värskust otsida.

    VastaKustuta
  2. Ühes kuus 700 km jooksu????

    VastaKustuta
  3. Njaa, sellise mahu pealt peaks ikka korralik purakas tulema :)

    VastaKustuta
  4. Edu ! Tulen ka Riiga, poolmaratonile. Eesmärgiga ilusas kohas joosta. Kuna eelmisel päeval on 42 km-ne Tallinna Rulluisumaraton, siis Riias vist väga kiiret jooksu ei tule, aga mõne jooksu tahaks väljaspool Eestit ka teha (:

    VastaKustuta
  5. oootoot ....kus minu hommikune komm on????

    VastaKustuta
  6. Oi, need vigastused on ikka koledad asjad :( Mul endal oli ka eelmisel aastal reie l2hendajaga jama, v6ttis pea 4 kuud, et t2itsa korda saaks...Loodan, et sul paraneb ruttu!

    VastaKustuta
  7. Kihla vedada ei tasuks - jääd kaotajaks. Jalad on kerged ja head :D
    Kõik oleneb treeningust, harjumisest jne. Pigem peaks mahtu tõstma aga enam pole see eesmärgiks vaid maht langeb ja kiirused tõusevad.

    VastaKustuta
  8. ja ikka ühes kuus, mitte nädalas. nädala jaoks palju ju :D:P

    VastaKustuta
  9. Ega maht ei jookse, ikka ise. Liiga vana selleks, et mingit väga head aega joosta - pigem oluline et ennast rajal hästi tunda!

    VastaKustuta
  10. Jaa Andres, vb satume Riias kokkugi kuskil rajal :P

    VastaKustuta
  11. ivanauskas, noo ei tea kus on. sinu nime alt ma ei näe rohkem :(

    VastaKustuta
  12. Pole hullu, V66torav! Terve juba ja nagu ees kirjutaises kirjas: back in business! :P

    VastaKustuta