27 oktoober 2009

Mis Su järgmise aasta siht on? Mix selline treeningprogramm?

Käisid läbi sellised küsimused ühe mu blogiartikli kommentaariumist.
sai veidi mõeldud, et mix see pikk vastus sinna kommentaaridesse ikka jätta. et paneks siis selle juba korraliku jutuna siia eraldi ka kirja. veidike kohendatult muidugi.

---------------------->


Kuna sel aastal on nende luumurdudega 3-4kuud eemal oldud, siis lihtsalt ei julge enam väga konkreetseid plaane ette teha ja ennustada. kardan ära sõnuda. ja hetkel veel ei tunneta ka päris täpselt vormi ja kui hästi/kiirelt see paraneb. tegelikult on ju alles 2kuud trenni tehtud + paar nädalat käimise-jooksu segu alguses. Liiga lühike aeg, et põhjapanevaid järeldusi teha. Samas midagi hakkab juba tasapisi näha olema ja ytelgem ausalt, enesetunne on hea ja lootused on üle pika aja suht kõrgel!

hetke plaan on saada kätte kiirus, mille põhjal saab hakata laduma vastupidavuse vundamenti suuremate kiiruste ja eelkõige pikema maa kiiruse juures.

nagu uuema aja treeningufilosoofia ütleb - kui pole piisavat kiirust 10ks kilometriks, ei saa kiirelt joosta ka maratoni, kui pole piisavat kiirust läbimaks 5km, ei ole kiirust ka 10km-ks, jne jne... kuni maximaalse kiiruseni välja. kui ikka 100m jooksed 20sek, siis pole kuidagi võimalik joosta sama tempoga pikemat maad ja dadaa hea tulemus... Ühesõnaga - kui tahta joosta kiirelt pikka maad, peab olemas kiirus lühema maa jaoks. Eesmärgiks pole mitte lihtsalt rada läbi joosta rahulikult vaid, joosta iga kord paremini ja läbi selle tõsta eneseuhkust/kindlust, olla rõõmsam ja saada positiivseid emotsioone. elus liiga palju joostud, ei viitsi enam lihtsalt radasid läbi kulgeda ja tunda, et liigun edasi nii aegalselt kui tigu. See pigem tekitab negatiivseid emotsioone.

et kokkuvõtteks on eesmärk esimese hooga saada head jooksutulemused 800m ja 1500m - vb võistlen talvel ka mõnel sisevõistlusel aga otsest eesmärki pole ei võistluse suhtes ega ka aja suhtes - lihtsalt ei kujuta ette, kuhu jõuda võin, kuna suurem eesmärk ikkagi pikemad maad. Pole ka sellistel maadel kunagi võistelnud. Kui keegi küsiks loodetavaste tulemuste kohta nendel lühikestel maadel, siis jään vastuse võlgu aga luban vastata ümbes kuu kuni 2pärast, kui käes kiirem treeningperiood ja esimesed kontrollstardid. siis tulevad esimesed aegade pakkumised, luban seda! Järgmise kuu lõpus plaan ka teha koormustest, kust samuti ehk võib midagi välja lugeda. samas ei anna hetkel kiiruste tõstmise perioodil järgi ka vastupidavuses - 1x nädalas pikem jooks, üle nädala pikem ja aeglasem ning üle nädala veidi lühem aga kiirem (nagu oli sel pühapäeval). Igal korral üritan neid pikkasid jookse teha veidike kas kiiremaks või raskemaks (mäed). lähema paari nädala pärast tuleb järgmine periood, kus veidi need suhtarvud muutuvad - 2veidi pikemat jooksu nädalas (üks neist rahulikuma tempoga 130-140vahel ja teine siis nagu varem, kas pikem ja mägisem või keskmise pikkusega aga kiirem) ja ainult 2kiiremat põhitrenni aga selle eest ka tunduvalt kiiremat kui praegused lõigud. Detsembri keskel/lõpus läheb asi veel kiiremaks, kuni jaanuari lõpuni välja. Veebruaris hakkas uus periood, kus jälle alguses veidi aeglasem kiirus ning tuleb sisse ka mäkkejookse mõne aja pärast aga sellest juba kunagi hiljem.

Panen siia nüüd kirja hoopis teise lubaduse siin artiklis: jaanuari lõpus/veebrauari alguses toon siin blogis välja uue aasta eesmärgid - osaletavad võistlused ja loodetavad ajad/kohad! Sest selleks ajaks saab selgeks, kuhu võin jõuda ja mis eesmärgid võtta - saab teha ka teise koormusttesti ning selel põhjal treeninguid korrigeerida.

Kui rääkida võistlustest, siis vb osalen ka sellel aastal Vana-Aasta jooksul - vb lühemal, vb maratoni distantsil (ilmselt maratoni, kuna tol päeval on nagunii pikk jooks plaanis) aga mingit aega seal jooksma kindlasti ei lähe, kuna see tugeva treeningu pealt ja treeningjooksuna ikkagi. hetkevormiga ja arengu põhjal võiksin pakkuda ehk aega 2:40-2:50vahele aga oleks rahul iga ajaga alla 3tunni, päris tapma end ei läheks aga see rohkem spekulatsioon hetkel, eks aeg näitab. Palju oleneb ka ilmast ja paljudest teistest asjaoludest.
ja suvel ehk ka Tallinna ning Helsingi Maratonil (kus seekord jäi jooksmata lumurru pärast). eks kõike näitab aeg... parem mitte ära sõnuda, nagu varem sai mainitud... Seda võib öelda, et eesmärgiks on kindlasti ajad alla 2:40, eks näis kuidas sellega hakkama saab. Hetkel pole tõesti veel ettekujutust selle suhtes. Aga eks täpsustused hakkavad tulema lähemate kuude jooksul.

Kokkuvõtvalt: Kuna varemalt on olnud koguaeg probleem, et ei jätku kiirust aga vastupidavust on kuhjaga ning seepärast jaksasin joosta küll ka 3-4tunniseid trenne ilma väsimuseta aga aegasid ei tulnud häid kuna kiirust ei olnud ning kui hakkasin peale vastupidavuse ladumist tegema kiirust - kohe tulid lihasevigastused, kuna lihas ei osanud enam kiirelt joosta ja aeglased lihaskiud/kõõlused taandarenesid. Võib öelda, et minu jaoks on see vanema aja treenerite jutt aeglasest baasiladumisest bullshit, kaasajal käib asi teisiti! või noh, mulle vähemalt sobib praegune variant paremini - areng on kiire ja samas ka vastupidavus tõuseb ning pole ka nii suurt ohtu ohtu vigastusteks. Ütelgem ausalt - maksimaalsete kiiruste kasvades, kasvab ka pikemate jooksude kiirus, kuna kiired lihaskiud arenevad. Nagu teadlased on kindlaks teinud on kiired lihaskiud olulise tähtsusega just pikkade jooksude viimastes faasides, sest siis läheb kogu "jooksuraskus" nendele lihastele ja kellel neid on rohkem jooskeb kergemini ja kiiremalt lõpuni.

ja teate, kiire areng ja kordaläinud trennid annavad veel lisatõuke ematsionaalsel tasemel ning aitavad samuti arengule kaasa! Vallandub tohutu ports endorfiine, mis kiirendavad taastumist ja arengut nii füüsilisel kui mentaalsel tasemel!

Soovitan kõigile - jooksmine võib olla suurem narkootikum kui tõelised narkootikumid! Kes pole kunagi proovinud, see on paljust ilma jäänud...


vabandust nende ees, kes lootsid siit leida konkreetseid eesmärke ja tulemusi ning neid siit ei leidnud... luban, et need tulevad aga ... omal ajal. üritagem enne iseendas selgusele jõuda. liiga algusjärgus veel trenn et suuremaid lubadusi anda.

Ehk võib öelda ainult, et ilmselt saab osaletud järvejooksude saagal... viljandi järvejooksu kohta ei oska midagi öelda - kuna eelmine kord poole maa peal sai luumurd endale tehtud :D, ja lõpuni kõnnitud, siis viimasest stardigrupist seal kaugele ette ei jõua. ja võimatu ka mingit aega selle tõttu pakkuda. üks asi oleks puhas jooksuaeg, teine see, palju teised segavad ja kohati kitsas rada selle massi jaoks, mis teeb möödumise õnneasjaks ja jooksu tohutuks kiirenduste jadaks. Ilmselt plaanis ka Rahvajooks ja vb kevadine "Tartu maraton 23,4km". Otepää-Tartu päris jooksumaraton on suht kahtlane hetkel veel. Peab yks hetk võistluste listi etet võtma, kus ka statkavõistlused sees kirjas aga nagu enenm ütlesin, iga asi omal ajal ja seda ilmselt uue aasta alguses!

5 kommentaari:

  1. lisaks veel kommentaarina, et hetkel on eesmärk lihtsalt areneda ja eesmärgid on rohkem iseenda tundmaõppimine-arendamine ning treeningmõjude jälgimine. eesmärgid on pigem hetkel treeningusisesed-enesekesksed, nädal-nädala järel arengu jälgimine ja vaatamine, kuidas arenen. mitu sekundit nädalas/kuus km peale arenen. ning väikestest tagasilöökidest on alati hea õppida. inimene ju õpibki läbi vigade... tunnen naudingut jooksmisest ja trennist, küll kaugemate eesmärkideni veel jõuab.

    VastaKustuta
  2. Tervist.Tahtsin küsida ,et millest selline optimistlik arvamus ,et 2 kuu pärast oled maratonis 2:40-2:50 vormis? See tähendab ,et 2 kuuga parandaksid selle aasta 21 km tulemust ca 8 minutit, vist:) Huvitav oleks ka teada mis on senine maratoni parim tulemus?
    Aga igatahes soovin edu!

    VastaKustuta
  3. Trenni teed oma teadmiste järgi või treeneri abiga?
    Margus

    VastaKustuta
  4. See on jälle selline küsimus, millele jään suuremas osas vastuse võlgu :D andex. läheks liiga keeruliseks seletamine.
    muide, 2:50 vormis olen hetkel juba, ei oska öelda, millest see 8min jutt :D

    tegelikult mainiksin ainult yhte asja: kes on lugenud raamatut "saladused" või vaadanud samanimelist/teemalist filmi, mõitsab ehk rohkem. Ise ma sellesse ei usu aga olen nõus, et enesekindlusel ja usul on suur jõud inimeste üle. Kui sa ei usu, et suudad midagi saavutada, siis sa seda ka ei suuda. Sa pead iseendale eelkõige juba sisestama, et oled selleks valmis.. ei, tegelt isegi pead tundma ja teadma lausa, et oled selle juba saavutanud. enesesugestsioonil on tegelikult meeletu jõud.

    VastaKustuta
  5. Margusele,

    vastaks ühe lausega - nii seda kui teist. ja on ka elu jooksul tehtud nii või teisiti.
    Või on mingeid ettepanekuid/soovitusi/mõtteid?

    vajadusel, kirjuta meilile!

    VastaKustuta