23 veebruar 2009

Veidike erinevatest jooksustiilidest!

veel 90päeva ja jälle maraton!
Tegelikult läheb see aeg ikka tõega niii ruttu.
Varsti polegi enam aega eriti trenni teha ja kiirustada ka ei saa.
Üritab sisi enda stiili ökonoomsemaks ja paremaks muuta ning
teha võimalikult palju kvaliteetset trenni.

Netis uurides jäid silma enam-vähem ühesuguste põhimõtetega jooksustiilid, mis kinnitavad ka muude treenerite soovitusi - sammutihedus peaks olema soovitavalt 90kandis või natuke pealegi, seda ka aeglaselt joostes. Erinevatel stiilidel on väiksesed erinevused ja nendest üritan mingi aeg siin veidi kirjutada.

Hetkel lühidalt, kõige tuntumad siis:
chirunning - maandumine jalatalla keskmise osaga ja koguaeg, igal kiirusel 90sammu minutis ühe jalaga, oluline kehahoiak ette ja lõdvestunud olek. Tempo kiirenedes suureneb ettekalle aga sammutihedus (90) jääb samaks, sammupikkus suureneb.
pose method - maandumine kas jalakeskosaga või pigem päkaga aga mitte varvastele. kand maad ei puudutagi jooksu ajal, olulised on ettekalle ja lõdvestunud olek. 90sammu vähemalt minutis ühe jalaga, tempo kiirenedes sammutihedus suureneb - n. maratoni maailmarekordi omanikul lõpus isegi 120sammutihedus. Soovitatakse kasutada võimalikult kergeid ja õhukese tallaga tosse (vastupidiselt tossumüüjate arvamusele ja soovitustele), et oleks loomulik tunne ja saaks jalaga tunnetada maapinda. Õige jooksustiiliga (mitte üle kanna), ei vaja jalad tossude tuge, kõige loomulikum on joosta hoopis paljajalu. Muretseks Asics Gel Piranha -d endale?

vähem tuntud:
newton running - põhimõtteliselt samad põhimõtted, neil isegi stiili viljelemiseks enda loodud tossud tehtud ja müügil. Maandumine ka keskjalale ja oluline ettekalle ja lõdvestumine.

kindlasti on neid stiile veel, kasvõi ülekanna jooks, mida loetakse suurimaks veaks mainitud stiilide puhul. Öeldakse, kes korra on pose stiili omandanud, ei suuda enam kunagi õppida selgeks oma vana stiili. Ma alles uurin neid aga tundub, et võtan igalt poolt veidike teadmiseks aga esimese hooga on eelistus chirunning stiili poole. vaatab seda asja. Sammutiheduse olen juba 78-90 pealt suutnud tõsta 83-86 peale. aga stiil on veel vale, seda peab harjutama...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar