16 veebruar 2009

Kirjandus... vol3

Eile telekast suusatamist poole silmaga vaadates ja mõnusalt oleskledes...

...lugesin läbi 2raamatut, mis sai neljapäeval tellitud ja reedel pärale jõudsid sellisest netiraamatupoest nagu Raamatukoi - http://www.raamatukoi.ee/ (varasemate kolimistega endal kuskile kaduma läinud raamatud).



1. Mauno Saari "Lasse Viren"

"Soome noorema põlve lehemehe ja kirjaniku raamat oma maa jooksukuulsusest, neljakordsest olümpiavõitjast -- Müncheni ja Montreali 5000 ja 10 000 m kulla omanikust --, Moskva mängude 10 000 m viiendast mehest, kes pole veel oma jooksukarjääri lõpetanud. 1979. aastal määrati Mauno Saarile teose eest riiklik publitsistikapreemia. "
Jutt siis ühe kunagi Soome tippjooksja elust ja treeningust. Kui tema treeningust tähele panna, siis oli sellest enamus kuudel 70% või vähem aeroobset jooksu, mis oli tema puhul pulsiga alla 140 jooksmine, ülejäänud oli siis hapnikuvõlas või kiirem jooks - anaeroobne, jõud kiirus jne... Jäi meelde ka ühe treeningu täpnse kirjeldus - 30km jooksu tempoga 3.10min/km, mille sees mitmeid 1km pikkusi kiirendusi kiirusega 3:00min/km või alla... Sinnamaani oleks veel tükk tee minna :D ja algajatel ei tasu järgi proovida :D


2. Paavo Karikko, Mauno Koski "Paavo Nurmi"

«Kui Kolehmainen oli soomlastest esimene, siis Paavo Johannes Nurmi oli kahtlemata suurim. Mitte miski viimastel aastakümnetel maailma jooksuradadel toimunust ei või mingil juhul ähmastada, hävitamisest rääkimata, selle sportlase suurust, kes oli paleus, keda jäljendasid jooksumeistrite noored sugupõlved.»
Veel ühest Soome tippjooksjast siis jälle, suht huvitav lugemisvara.




3. Üks raamat veel aga see veel pooleli ja sellest siis järgmisel korral... :P






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar