06 märts 2012

Arvamused ja mõtted mõnede jooksutossude kohta

Eelmine nädal oli kasutuses erinevaid paare tossusid. Nii erinevad margid kui ka tootjad.

Vanematest Mizuno Elixir, Asics DS Trainer millega on joostud juba tuhandeid kilomeetreid ja siiani ilusti vastu pidanud.
Mizunole annaks tublid 6,5punkti ja DS Trainerile 7punkti 10st

Uuematest siis nüüd eraldi:

1. Salomon SpikeCross SC3
http://www.salomon.com/us/product/spikecross-3-cs.html
Tossud on naeltega ja suhteliselt veekindla kattega materjalist. Kaalu poolest on eelmisel nädalal kasutuses olnud tossudest kõige raskemad - 325g
Tald on suhteliselt kõva ja ei anna järgi, mis teeb õiges jooksustiilis jooksmise väga raskeks, kui mitte võimatuks. Seespool jala(tossu) sisemisel küljel on mingi väike servake, mis kipub jalga hõõruma, seda eriti pikemal jooksul. Päris jää peal joostes jääb siiski kerge libisemisvõimalus samuti sisse aga ilmselt see on kõigi "naelte" viga, mingi piir ju olema peab, ei saa olla täiesti libisemisvõimetu asi... Nii et ette peab igal juhul vaatama, samas tavatossudega oleks sellistes tingimustes jooksmine olnud ülimalt raskendatud, kui mitte võimatu. Paelte asemel on nöör, liugkinnitusega.

Erilist emotsiooni need ei tekita aga asja ajavad libetates tingimustes ära. Annaks 2punkti 10st



2. K-Swiss K-Ruuz
http://www.kswiss.com/item/201.200/02423-188/Men/Footwear_Running/K-Ruuz/Wht_Slv_Trured_Clscblu.html
Nendele tossudele võib kindlalt anda 10palli süsteemis 9punkti ja need on alati jätnud parima mulje.
Tossud jäävad flat tossude nimekirja ja on suhteliselt kerge kaaluga - 184g. Nende "järeltulijana" tuli hiljuti välja uus mudel: K-Ruuz 1.5, millised kaaluvad juba 156g ja kui need jalas sama head on, kui eelmine mudel, siis saaksid 9,5punkti 10st. Kahjuks pole olnud veel võimalust proovida. nii et jään vastuse(punktid) võlgu.
Aga tossudest - parima jalatunnetusega jooksujalanõud, mida iial olen kandnud. Kui oled korra jalas kandnud, siis on ka süda läinud jäädavalt neile. Tald on väga õhuke ja paindub piisavalt, ülemine osa on riidest ja alles 1500km läbimise järel on hakanud augud sisse tulema. Tald on ilusti vastu pidanud. Välimus on väga vinge, pildi pealt ei paista see niipalju välja aga jalas.... Jalas tunduvad olema väga kiired ja nad on seda ka tegelikult. Ilmselt, kui esimest korda nad jalga panete, jooksete endalegi märkamatult ja ilma vaevata kilomeetreid 10-15sek suurema kiirusega, kui tavaliselt. Ainuke miinus nende puhul tuleb päka-kanna kõrguse vahest, mis on 10mm. sealt -0,5punkti ja kaal teine -0,5punkti (uuema mudeli puhul kaob seegi probleem ilmselt ära). Tegelikkuses ei tunneta eriti seda päka-kanna vahet aga jooksusammu jälgides, eriti maratoni teisel poolel, hakkab jooks ikkagi kanna peale minema. Kiidulaulu nendele võiks jätkata lõpmatuseni aga vaja oleks rääkida ka järgmistest :D
konkreetsed tossud võiks osta ca 0,5numbrit väiksema suurusega vb isegi terve numbrijagu, siis on parajad.

uuem mudel
http://www.kswiss.com/item/0/02830-646/Men/Footwear_Running/K-Ruuz_1.5/Fieryred_Optcyllw_Blk.html?xs=pp
näeb välja selline:


endal kasutusel olev mudel:



3. Asics Piranha SP3 (on ka uuem mudel SP4, mis kaalub 120g)
http://www.asics.co.uk/running/products/piranha-sp-men/
SP3 mudeli kohta on erinevaid andmeid: alates 138g kuni 128g, osade väidetel on kanna ja päka kõrguste vahe 5mm, osadel andmetel 4mm. mis on tegelikult veel suht ok. arvestades musta värvi, ütleks nende kohta väljendi - "sünged" aga seda heas mõttes. Pealmine materjal on suhteliselt tugev ja tossude kerge kaal üllatab. Kõige kergemad siin artiklis kirjas olevatest tossudest. Tänu kergusele saavad head punktid. Väikeseks miinuseks on, et tald on veidike liiga jäik ja võiks veidi enam järgi anda äratõukel. Ostes peal olnud paelad tuleb kohe ringi vahetada toekamate vastu. Originaalis on see põhimõtteliselt libe lint, mis kipub kiirelt lahti libisema ka tugevalt sõlmides ja proovi seda siis veel pärast lahti saada :D. eks sealt muidugi ka väike kaaluvõiduke aga ära tuli need vahetada. Tald kippus sees veidi libisema ja sellest tingituna tahtis talla alt hõõruma hakata aga vb oleks pidanud paelad veidi tugevamalt siduma, seda saab testida täna trennis. Samas sai nendega igati ilusti joosta pikema tempokrossi ja kiirus oli ok. testjooks oli siis: 18km sisehallis 1:10:40, ehk siis keskmine kiirus 3:55min/km + 5km soojenduseks, 5km lõdvestuseks. Rohkem probleeme ei esinenud aga tossud jätsid veidi külmaks võrreldes K-Swissidega. Samas tekitasid huvi uue mudeli vastu (SP4).
annan nendele 8punkti 10st

endal olev mudel:



4. Saucony Grid Type A4 (on olemas või kohe tulemas ka uuem mudel A5)
http://www.saucony.com/store/SiteController/saucony/productdetails?productId=4-103820
Kaalu poolest lähedal K-Swissidele 178g aga kanna-päka vahe 4mm, mis annab eelispunktid Sauconydele.
Jalatunnetus - parem, kui asicsil ja hakkas lennutunne tekkima, samas K-Swisside vastu ikkagi ei saa. Jalas mugavad ja välimuselt seksikad, pilkupüüdvad erkkollased.
Jalas hõõrumisi ei avastanud aga testitud sai ka suht lühidalt. ehk siis lõigud 1,6km 3:24tempos, 1,2km 3:22tempos, 800m 3:14tempos, 400m 3:02tempos. +5km soojendust+5km lõdvestuseks. kiired tossud. sel neljapäeval saab veidi pikemalt neid proovitud.
Hetkel annaks neile punkte 8,5 10st

pildi peal siis sellised:



5. Newton MV2 - kõige omapärasemad proovitud tossudest ja täiesti erineva ehituse ning põhimõtetega.
http://www.newtonrunning.com/shoes/mens-shoes/men-racers/mv2-11
ühesõnaga kõige minimalistlikuma põhimõtte järgi tehtud. Newtoni firma on algusest peale just loodudki eesmärgiga toota tosse, mis panevad inimese jooksma kõige loomulikumal ja õigemal viisil ja mitte üle kanna. Selleks, et vältida üle kanna jooksmist, on kõigil nende tossudel päka all "asjandused" ehk kõrgendused, mis maanduvad esimesena vastu maad ja ei lase sul joosta üle kanna. Üldiselt kaaluvad Newtonid veidi enam kui tavalised minimalistlikud jooksutossud ja neid ei saa nimetada flat tossudeks, selle eest on nad toestatud sarnaselt teistele tavalistele tossudele ja nüüd tulebki see põhiline - välja arvatud need tossud, mida mina testisin :D kõige uuemad, kõige kergemad Newtoni toodangust. ainuke, mis on jäänud nende teiste tossude põhimõtetest, need päkaalused kõrgendused.
Testi viisin läbi lindi peal, kus jooksin järjest 36,5km ja 2tundi ja 45minutit aeroobses tsoonis(keskmine kiirus 4:31min/km). Alguses jooksin aeglasemalt ja siis segas veidike see päkakõrgendus - tunduks nagu oleksid jalas kiiged, servaga ja veidi ebamugav. Viimased kilomeetrid veidi üle 4min/km joostes oli täitsa ok. Kas siis kiiremalt joostes või jalg lihtsalt harjus nendega aga juba esimese tunni möödudes ei pannud seda serva enam üldse tähele. Kuna nende tossude päka-kanna suhe on koguni miinustes: -0,3mm, siis lähevad need ilusti zero tossude ehk siis minmalistlike hulka. kaalu jagub neil ainult 164g ja välimus on efektne - lumivalge põhivärv ja veidi neoonoranzi sees (olemas tegelikult ka mustade värvidega variant nendest). Kõik oli huvitav ja omapärane, samas väga emotsioone ei tekkinud. tald on veidi liiga kõva nende kõrgenduste pärast, samas mõju lihastele tänu minimalistlikule ehitusele hea. annaks siiski veidi vähem punkte kui Sauconidele, et siis 8punkti 10st. Proovimist tasus ja kindlasti jooksen veel - lindi peal joostes saab nendega kompenseerida ilusti selle, et ei jookse kindla pinna peal.

ja pildikesi:




Mida siis järelduseks öelda? Suhteliselt raske otsustada, millisega oleks kõige parem võistelda, trenni teha. Üritan veel joosta ja testida. Hetkel siiski parimad jalas K-Swiss K-Ruuz-d, millest tahaks kindlasti proovida uut mudelit!.

Kogemused teevad targaks!


1 kommentaar: