09 august 2009

järgmise nädala plaan - äkki abruusidieet?

Arbuusidieedil on kolm suurt plussi: see on maitsev, odav ning dieeti pidades näljatunnet ei tekigi.

Moodne arbuusidieet pole monodieet, st seitse päeva järjest pole vaja vaid arbuusist toituda. Neeruhaigetele või diabeetikutele on see lausa ohtlik. "Süüa kaalulangetamiseks seitse päeva järjest vaid kiireid süsivesikuid sisaldavat arbuusi on sama mõttekas kui tulekahju bensiiniga kustutada," hoiatab USA tuntud toitumisteadlane Gale Maleskey.

Seevastu teiste toiduainetega kombineeritult võib arbuusi viljaliha pidada lausa maailma parimaks dieet-toiduaineks. Vili koosneb 92% veest, sisaldab rauda, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid ning ohtralt A-, C-, B1- ja B6- vitamiine. Eriti väärtuslikuks muudab arbuusi selle lükopeenisisaldus. Lükopeen on antioksüdant, mis vähendab vähi-, südamehaiguste ja vanusest tingitud nägemisprobleemide riski. 100 grammis arbuusis on kõigest 40 kcal.

Söö ära ka arbuusi roheline osa!

Peale viljaliha võib süüa ka arbuusi seemneid ja koort. Viimane on eriti soovitatav just meestele. Nimelt avastasid USA Texase ülikooli uurijad, et arbuusi viljalihas ja koores sisalduv tsitrulliin muutub suurtes kogustes sööduna aminohappeks arginiiniks, mis sarnaselt meeste potentsiravimi Viagraga ravib erektsioonihäireid, on ka hea südamele, vereringeelundkonnale ja immuunsüsteemile.

Siiski tuleks vere arginiinisisaldust mõjutava koguse tsitrulliini saamiseks süüa arbuusi umbes kuus kruusitäit.

Kõige rohkem tsitrulliini - 60 protsenti - leidub arbuusi koortes. Tsitrulliini sisaldavad kõik arbuusisordid, enim aga kollased arbuusid. Ameerika südameassotsiatsioongi soovitab südamehaigetel rohkelt tarbida arbuusi, vähemalt üks või kaks viilu hommikusöögiks ja nii iga päev.

Arbuusipaast

Sellist arbuusidideeti on soovitav teha kahepäevase kuurina, mitte mingil juhul kauem kui viis päeva. Selle aja jooksul vabaned jääkainetest, üleliigsest veest organismis ja ka liigsetest sooladest. Söö päeva jooksul ära 1 kg arbuusi pehmet viljaliha iga keha 10 kilogrammi kohta - seega 50 kg kaaluv neiu peaks sööma 5 kg arbuusi. Jaga arbuusikogus 5-6 toidukorraks päevas. Tugeva näljatunde korral võid 20 minutit enne arbuusisöömist süüa mõned viilud kuivikleiba.

Jälgi dieedi ajal tähelepanelikult oma seisundit: organism võib sellisele dieedile reageerida halvasti. Arbuusidieeti ei tohi pidada neerukivide, diabeedi või kõhunäärmehaiguste korral. Sellise range dieedi korral võib kaotada kuni kuus kilo. Dieedi lõpetamise järel söö hommikusöögiks portsjon veega keedetud kaera-, riisi- või tatraputru koos veidikese kohupiima, keedumuna või tükikese juustuga. Lõunaks söö portsjon lahjat veise- või linnuliha või kala. Õhtusöögiks võid süüa nii suures koguses arbuusi, kui kõhtu mahub.

**********************************************************************************

Kas teadsid, et ...

* arbuusidieet on eriti soovitatav nii kõhukinnisuse kui ka valutavate liigeste puhul.
* söö nii hommikul kui ka õhtul vähemalt pool kilo arbuusi. Mõne päeva pärast peaksid valud tublisti vähenema.
* igapäevane arbuusisöömine tagab hea une.
* tükk arbuusi vähendab kõrvetisi.
* poes arbuusi valides kaalu ära enam-vähem ühesuurused viljad ning vali kõige raskem. Näpuga koorele koputades vastab küps arbuus tuhmi heliga.
* rasedatel on hommikuste iiveldushoogude leevendamiseks soovitav süüa paar viilu arbuusi, soovitab Vancouveri nõustamiskeskuse dietoloog Diana Steele.



allikas:
http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=12908

_____________________________________________________________________________________________

Teiselt lehelt:

Pea iga toiduainega on võimalik tänapäeval dieeti pidada. Igaühele sobib oma: proovi, kuidas toimib arbuusidieet.

Arbuus on väga toitaineterikas ja üks vähestest puuviljadest, mis sisaldab rohkelt lükopeeni, punast pigmenti, mis esineb looduslikult teatud taimedes. Lükopeen on ka hea antioksüdant. Uuringud näitavad, et toatemperatuuril hoitud arbuus annab rohkem toitaineid kui külmikust võetud.

Puu- ja köögiviljade dieedid aitavad vähendada südamehaiguste riski. Teine suur pluss arbuusil on see, et ta on rasvavaba ja väga suure veesisaldusega. Üks tassitäis arbuusi sisaldab 46 kalorit.

Arbuusidieeti võib teha kuni viis päeva. Nende päevade jooksul saad lahti üleliigsest vedelikust ja soovimatutest sooladest. Jälgi dieedi ajal oma enesetunnet. Arbuusidieet ei ole soovitatav neile, kel on neerukivid, diabeet või tõsised kõhunäärme vaevused. Kui sa tunned teisel päeval end hästi, või arbusidieeti ohutult kõik viis päeva pidada.

Pärast arbuusidieeti, mille jooksul sa kaotad umbes kolm kilogrammi, tarvita arbuusi sisaldavaid toite veel 10 päeva.

Näidispäev.

Hommikusöök: suhkruta kaerahelbed ja väike tükk juustu.

Lõuna: veidi kala, liha või kana koos köögivilja salatiga (ära lisa majoneesi või õli).

Õhtusöök: 1 kilogramm arbuusiliha 30 kilogrammi kehakaalu kohta.

15 päeva arbuusidieedi jooksul võid sa kaotada kuni 8 kilogrammi. Peale kaalukaotuse parandab arbuus naha struktuuri ja väljanägemist.


Allikas:
http://www.ateena.ee/artikkel.php?id=10156

_____________________________________________________________________________________

Suvine lemmikvili - arbuus
02-06-2008 Kommentaarid (7)
Suvine lemmikvili - arbuus

Siiruviirulise rohelise koore ning erkpunase viljalihaga arbuus, mis suve lähenedes kaupluste värske kraami letid vallutab, on palavate ilmadega ülihea janu ja nälja kustutaja. Sest A- ja C-vitamiini, rauda, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid sisaldav vesimelon, nagu nimigi reedab, on väga veerikas saadus, sisaldades vett lausa 90 kuni 95 protsenti. Ja et sada grammi mahlast arbuusivilja „nuumab“ meid vaid 40 kilokalori ning seitsme grammi süsivesikutega, aitab arbuus edukalt saabuval rannahooajal piha peenena hoida. Rasva ja valku arbuusi viljaliha ei sisalda, rasva- ja proteiinirikkad on hoopis arbuusiseemned. Ent kui suviste spordimõnude järel pista põske paar prisket arbuusiviilakat, taastub liikumisele kulunud energia siiski väga ruttu, sest arbuusilihas on palju suhkruid - näiteks fruktoosi on tervelt neli protsenti ning fruktoos, teadagi, on kõige kergemini omastatav ja magusaim suhkur.

Kuna arbuusis sisalduv vesi kaob organismist kergesti, viies ühes kahjulikud jääkained, on lihtsaim nipp arbuusi salendava toime ärakasutamiseks arbuusidieet, mis ei nõua muud, kui süüa kuni viis kilo punast viljaliha päevas.
Et aga iga arbuus mekib erinevalt, sõltub hõrgu maitseelamuse saamine parajalt küpse vilja valimisest.
Tumeroheline koor näeb nii toorel kui ka liigküpsel arbuusil ühtmoodi kena välja, mistõttu on raske koore järgi vilja sisu kohta oletusi teha, kuid õnneks mitte päris võimatu.

Näiteks, kui arbuusil on heledamad või kollakamad laigud, võib arvata, et see vesimelon on valmis küpsenud põllul, mitte transpordi ajal kasvamiskohast müügiletile, ja peaks seega maitseomadustelt olema parem.
Kui arbuusi ettevaatlikult raputades kostab seemnete krõbinat, on ilmselt tegu üleküpsenud viljaga, millest head maitseelamust enam jahuseks ning imalaks muutunud viljaliha tõttu ei saa.
Teine võimalus vilja küpsusastme tuvastamiseks on kaaluda ühte mõõtu viljad ära ning valida kojuviimiseks välja kõige raskem.

Arbuusi sisemusest saab aimu ka arbuusikoorele koputades – valmis vili annab vastuseks tuhmi heli, pooltoores arbuus kõlab tühjalt.
Kui arbuusi küljes juhtub olema varretükike, siis parajalt valmis viljal eritab see tugevat ning magusat aroomi.
Et suurt arbuusi korraga nahka panna võib osutuda ülejõukäivaks, saab vilja söömist pikendada külmikus säilitades kõige enam nädalajagu. Soojas kohas püsib arbuus värske vaid paar päeva.
Võimalusi arbuusi söömiseks peale niisama nosimise on tohutult – teda võib lisada soolastesse ja magusatesse salatitesse, küpsetistesse, suppidesse, kokteilidesse ning smuutidesse. Söögikõlbulikud on ka arbuusi seemned, mida võib röstida ja maitsestada.

Puhtaks pestud arbuusikoort saab marineerida, hautada või praadida õlis ning lisada juurviljaroogadele.
Üks lihtsamaid ja pilkupüüdvamaid mooduseid arbuusi serveerida on arbuusibool, mis suvisel grillipeol kindlasti külaliste tähelepanumagnetiks kujuneb.

Booli tarvis läheb lisaks pirakale arbuusile vaja mõnisada grammi marju või puuvilju, paar supilusikatäit suhkrut, sada milliliitrit punast vermutit, liiter valget veini ja pudel vahuveini.
Arbuusisisu tühjedamiseks lõika arbuusilt kaasa pealt ära, uurista viljaliha välja ning tükelda see. Aseta arbuusikuubikud marjade või puuviljatükkidega koos suhkruga sakiliseks lõigatud servaga arbuusikaussi ning vala peale vermut ja pool pudelit valget veini.

Tunniajase seismise järel, vahetult enne serveerimist, lisa ülejäänud pool pudelit veini ja vahuvein.
Arbuusibool sobib ka lastele, kuid põngerjatele mõeldud boolis asenda alkohol mahla, morsi, limonaadi või kompotiga.

Ja last but not least – üks mu hea sõbranna pakub kirglike kohtingute eel arbuusi oma poiss-sõbrale, sest sõbranna kinnitusel pidi arbuusivili spermale hea maitse andma. Tasub järeleproovimist!


Allikas:
http://www.buduaar.ee/Article/article/3111


_____________________________________________________________________________________________

Veel dieete:
http://www.naistemaailm.ee/artikkel.php?id=17597
http://www.kirss.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1071:7-koige-maitsvamat-dieeti-tahad-ka&catid=47:dieediklubi&Itemid=78



*************************************************************************

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar